„25 év képekben” – 2009.

Napjainkban már mindennek van: napja-, hete-, éve. 2009 a csillagászat éve volt, ami minket is érint, hiszen a fényszennyezés ellen elsőként a csillagászok emelték fel a hangjukat és ígérték, hogy együttműködnek velünk. Ennek jegyében hirdették meg az év óráját. Immár világméretben. (az Elektrotechnika 2009/04. és 2009/12. száma)

125 éve gyulladtak ki az első izzólámpák a Keleti pályaudvaron. A budapesti Keleti pályaudvar volt az első, amely már a tervező asztalon villanyvilágítást kapott 1884-ben!

2009-ben kezdődött az általános célú izzólámpák kivonása az európai piacokról. Nagyon sok kérdés, vita volt erről. (az Elektrotechnika 2009/05. és 2009/10. száma)

Hiánypótló szakkönyv, a Közvilágítási kézikönyv, jelent meg a VTT kiadásában. (az Elektrotechnika 2009/06. száma)

Megjelent a lámpatestek új szabványa 7. jelentősen átdolgozott változata.

Magyar Termék Nagydíjat kapott a HOFEKA FLORIDA lámpateste. 

Képek:
Közvilágítási Ankét képek 
CIE Konferencia képek
Év végi közgyűlés képek

2009-es díjazottaink:

Pelle Ervin – Kandó díjTanulmányait a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán és a Közgazdasági Egyetemen végezte. Okleveles villamos mérnök, mérnök közgazdász. Pályafutását ugyan a FŐMTERV-nél kezdte, ahol villamos hálózati és világítástechnikai tervezési feladatai voltak, mégis neve –közgazdász végzettsége miatt- leginkább a Credilux Kft-vel, az energia megtakarításból finanszírozható közvilágítás korszerűsítésével forrt össze. Társaságunknak aktív tagja.

Székács György – Urbanek díj
Okl. fizikus, de már a diploma munkája a fényforrások felé vitte, fényporok vizsgálatával foglalkozott. A végzéstől a nyugdíjba vonulásig egyetlen munkahelye volt, igaz annak volt több neve is (Egyesült Izzó, Tungsram, Ge Hungary). A gyárban az optikai laboratórium volt az otthona. Mindig lehet rá számítani, ha fényforrás vizsgálatról van szó. Mind a hazai, mind a nemzetközi szaksajtóban több cikke jelent meg.

Kosák Józsefné – Életmű díj
Mindannyiunk Liáját nem kell bemutatni. Minden rendezvényünknek lelkes részt vevője, konferenciáinknak előadója is. 35 évig volt az ÉVITERV tervezője, majd szabadfoglalkozású mérnökként folytatta a tervezést. Gyakran volt diplomakészítők vezetője, konzulense vagy bírálója. Mind belső, mind külsőtéren jelentős világítási berendezések tervei kerültek ki a keze alól. 1956 óta MEE tag, ahol a Világítástechnikai területén tevékenykedett, elsősorban a Közvilágítási munkabizottságbant. Társaságunk alapító tagja.

Deme László – Nívó díj
1970-től az ELMÜ-nél dolgozott a közvilágítás tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetésében. Később a Tungsram Fényrendszer Iroda, majd a Lysis tervezője lett. Nemcsak idehaza, hanem külföldön is több munkája látható. A Kandó postgraduális képzésének előadója. Rendszeresen publikál, rendezvényeink állandó résztvevője. Társaságunk alapító tagja.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ