„25 év képekben” – 2006.

Évfordulók:

  • 100 éve született Urbanek János (cikk az Elektrotechnika 2006/01. számából)
    2006-ban megemlékeztünk legrangosabb díjunk névadójáról Dr. Urbanek Jánosról. Fiatalon kezdett fénytannal foglalkozni. 1930-ban (V(l) görbe születése után) elsőként vehette át a „Prix d ‘Arthur Capel” díjat, Magyarország 1931-től csatlakozott hivatalosan a CIE munkájához. Ekkoriban Urbanek János Párizsban dolgozott és vezette az objektív fotometriával foglalkozó munkabizottságot. A háború és az azt követő kettészakadása a világnak azt eredményezte, hogy nem vehetett részt Magyarország a CIE munkájában. Csak 1963-ban csatlakozhattunk újra. 1971-ben Urbanek Jánost CIE elnökévé választották. 1985-ben alapította a MEE az Urbanek díjat.
  • 20 éves volt 2006-ban a Candela Kft.
  • 10 éves a HOFEKA

Események:

  • HOFEKA felvételt nyert az IDA-ba (Dark-Sky Association)
  • A VTT tájékoztatót adott ki az élelmiszergyártó és -értékesítő helyiségek világításáról
  • Megrendeztük az első Lumen V4 konferenciát (cikk az Elektrotechnika 2006/11. számából)

Cikkek:

2006-os díjazottaink:

Déri Tamás – Urbanek
Már bemutattuk Nívó díja kapcsán. Ízig-vérig vasutas, ezen belül a világítástechnika, különösen a funkcionális világítás érdekli. Ő vezette be Lantos tanár úrral a vizuális funkció analízist a vasút világítási tervezésben. Másik hobbija a fényképezés. Több könyve jelent meg a vasúti, közlekedési világításokról fényképeivel. 2020-ban pedig az új Vasúti világítástechnika könyv megjelenésének volt motorja, társ szerzője.

Molnár Károly – Nívó díj
Nem szorul bemutatásra, hiszen hosszú éveken át, közel 20 éve a Kandó világítástechnikai szakmérnök képzésének oktatója Borsányi tanár úr mellett és után. Jelenleg a BDK munkatársa. Mind közvilágítás, mind hálózat tervezésben, mind fénytechnikai mérésekben nagy gyakorlattal rendelkező mérnök. A VTT képviselőjeként a MEE Oktatási Bizottságát vezette több cikluson át.