„25 év képekben” – 2005.

2005-ben 10 évesek lettünk és először hirdettük meg a Pro Lumine, az év világítás tervezője pályázatot. 2002, 2003 és 2004-ben kivitelezett és üzembe helyezett világítási berendezéssel lehetett pályázni. A díjbizottság belsőtéri kategóriában Villányi Lászlónak és Némethi Ferencnek ítélte a díjat a Művészetek Palotája világításáért.

10 éves évfordulónkat az Országház meglátogatásával ünnepeltük.

2004-ben jelent meg az európai útvilágítási szabvány, de hazai bevezetése csak 2005-ben történt meg. Erről cikkezett Arató András. (cikk az Elektrotechnika 2005/3. számából)

Az áprilisi szám ismét, immár a második alkalommal célszám volt. Ebben bemutatkozott a Német Világítástechnikai Társaság, az LiTG, bemutattuk a CIE tevékenységét. Szó esett továbbá a gépkocsi világítás és biztonság kérdéséről, lakberendezés és világítás kapcsolatáról, díszvilágításokról, mint Nádasladány Nádasdy kastély, Fertődi kastély. Hősök tere díszkandellábereiről is beszámolt a lap. (az Elektrotechnika 2005/4. száma)

36. Ankétunkat Galyatetőn tartottuk nagy mulatságok közepette. A rendezvény után látogatást tettünk a Csillagvizsgálóban.

Megemlékeztünk Taky professzor születésének 100. évfordulójáról.

Ebben az évben vesztettük el Hauser Imrét, aki hosszú éveken vagy inkább évtizedeken keresztül volt az Elektrotechnika világítástechnikai rovatvezetője.

Ebben az évben a választási közgyűlés tavasszal volt. Ezen a közgyűlésen Dr. Horváth Józsefet választotta az egyesület (MEE) elnökké.

Betiltották a nagy veszteségű fénycső előtéteket.

Ebben az évben volt a 100. Déri Tamás által szervezett partner – találkozó, bemutató. A 100. bemutatóra az Országházban került sor.

Gyárlátogatás szerveztünk a Tungsram-Schrédernél. (cikk az Elektrotechnika 2005/6. számából)

Portré riport készült tiszteletbeli tagunkkal Dr. Jeszenszky Sándorral. (cikk az Elektrotechnika 2005/2. számából

2005-ös díjazottaink:

Almási Sándor – Kandó díj
Talán nem kell bemutatni, hiszen éveken át volt elnökségi tagunk, Lumen V4 konferenciák és Közvilágítási Ankétok szervezője. A Tungsram – Schreder cég emblematikus alakja. Több kiváló díszvilágítás tervezője, a CIE útvilágítási anyagainak társ szerzője, vagy a bizottság vezetője volt.

Fehér Zoltán – Straub díj
Bár fő szakterülete a villámvédelem, a világítástechnikához is szoros szálak fűzik, hiszen az ELCO cég fejlesztőjeként nevéhez fűződik az energiatakarékos nagynyomású kisülőcsöves fényforrások nagyfrekvenciás elektronikus előtéteinek és nagyfeszültségű gyújtóáramköreinek fejlesztése.

Schwarcz Péter – Urbanek díj
Nem kell bemutatni, hiszen hosszú évek óta, több cikluson át alelnöke a Társaságnak. Neve korábban a lámpatest – fejlesztéssel, útvilágítással forrt össze. Napjainkban a környezetvédelem is fontossá vált számára. Ő beszélt először környezeti lábnyomunk csökkentésének szükségességéről, legutóbb pedig a körforgásos gazdaság és világítástechnika kapcsolatáról adott elő.

Szilas Péter – Életpálya díj
Csak az egészen fiataloknak kell bemutatni, hiszen Társaságunk aktív tagja volt, csak az utóbbi években látjuk ritkábban. Első és egyetlen munkahelye a nyugdíjazásáig az ELMÜ volt, ezen belül a Közvilágítási Osztály. Nyugdíjasként, a BDK szakértőjeként, még hosszú évekig dolgozott. A Közvilágítási Ankétok, mubik rendszeres előadója volt.

Haász Ferenc – Nívó díj
Tervező. Elsősorban épületek belső világításával foglalkozik. Fő területe az építészeti világítás, ezen belül múzeumok, templomok világítása. Egy ideig Hauser Imre után a világítástechnika rovat rovatvezetője is volt.

Novotny Ferenc– Verebély díj
Bár nem tagunk, de mint a Kandó tanára több szálon kapcsolódik hozzánk. Elsősorban a világítástechnika érintésvédelme vonalán.