„25 év képekben” – 2005.

2005-ben 10 évesek lettünk és először hirdettük meg a Pro Lumine, az év világítás tervezője pályázatot. 2002, 2003 és 2004-ben kivitelezett és üzembe helyezett világítási berendezéssel lehetett pályázni. A díjbizottság belsőtéri kategóriában Villányi Lászlónak és Némethi Ferencnek ítélte a díjat a Művészetek Palotája világításáért.

10 éves évfordulónkat az Országház meglátogatásával ünnepeltük.

Megemlékeztünk Taky professzor születésének 100. évfordulójáról.

Ebben az évben vesztettük el Hauser Imrét, aki hosszú éveken vagy inkább évtizedeken keresztül volt az Elektrotechnika világítástechnikai rovatvezetője.

Ebben az évben a választási közgyűlés tavasszal volt. Ezen a közgyűlésen Dr. Horváth Józsefet választotta az egyesület (MEE) elnökké.

Betiltották a nagy veszteségű fénycső előtéteket.

Ebben az évben volt a 100. Déri Tamás által szervezett partner – találkozó, bemutató. A 100. bemutatóra az Országházban került sor.

Gyárlátogatás szerveztünk a Tungsram-Schrédernél. (cikk az Elektrotechnika 2005/6. számából)

Portré riport készült tiszteletbeli tagunkkal Dr. Jeszenszky Sándorral. (cikk az Elektrotechnika 2005/2. számából)
 

2005-ös díjazottaink:

Almási Sándor – Kandó díj
Talán nem kell bemutatni, hiszen éveken át volt elnökségi tagunk, Lumen V4 konferenciák és Közvilágítási Ankétok szervezője. A Tungsram – Schreder cég emblematikus alakja. Több kiváló díszvilágítás tervezője, a CIE útvilágítási anyagainak társ szerzője, vagy a bizottság vezetője volt.

Fehér Zoltán – Straub díj
Bár fő szakterülete a villámvédelem, a világítástechnikához is szoros szálak fűzik, hiszen az ELCO cég fejlesztőjeként nevéhez fűződik az energiatakarékos nagynyomású kisülőcsöves fényforrások nagyfrekvenciás elektronikus előtéteinek és nagyfeszültségű gyújtóáramköreinek fejlesztése.

Schwarcz Péter – Urbanek díj
Nem kell bemutatni, hiszen hosszú évek óta, több cikluson át alelnöke a Társaságnak. Neve korábban a lámpatest – fejlesztéssel, útvilágítással forrt össze. Napjainkban a környezetvédelem is fontossá vált számára. Ő beszélt először környezeti lábnyomunk csökkentésének szükségességéről, legutóbb pedig a körforgásos gazdaság és világítástechnika kapcsolatáról adott elő.

Szilas Péter – Életpálya díj
Csak az egészen fiataloknak kell bemutatni, hiszen Társaságunk aktív tagja volt, csak az utóbbi években látjuk ritkábban. Első és egyetlen munkahelye a nyugdíjazásáig az ELMÜ volt, ezen belül a Közvilágítási Osztály. Nyugdíjasként, a BDK szakértőjeként, még hosszú évekig dolgozott. A Közvilágítási Ankétok, mubik rendszeres előadója volt.

Haász Ferenc – Nívó díj
Tervező. Elsősorban épületek belső világításával foglalkozik. Fő területe az építészeti világítás, ezen belül múzeumok, templomok világítása. Egy ideig Hauser Imre után a világítástechnika rovat rovatvezetője is volt.

Novotny Ferenc– Verebély díj
Bár nem tagunk, de mint a Kandó tanára több szálon kapcsolódik hozzánk. Elsősorban a világítástechnika érintésvédelme vonalán.