„25 év képekben” – 1998.

1998-ban a szabványok terén új nemzetközi lámpatest szabvány lépett életbe és új hazai közvil szabvány jelent meg, amely a már évek óta vajúdó nemzetközi előírásokat is figyelembe vette. Megjelent a CE jelölés, amit rendelet szabályozott. Folytatódtak a cég bemutatók havonta.
Kerek évfordulós volt a HOLUX – 5 éves, a Schréder – 15 éves (cikk az Elektotechnika 98/4. számából) és a HOFEKA elődje, az EKA – 110 éves (cikk az Elektrotechnika 99/10. számából).
Elkészült a baalbeki romok díszvilágítása; újdonság volt a T5-ös fénycső (cikk az Elektrotechnika 98/4. számából).

1998-as díjazottaink:

Dr. Lantos Tibor (1929-2004) – Elektrotechnika nagydíj
A TANÁRÚR. Őt csak a fiataloknak kell bemutatni, hiszen 1951-től (utolsó éves egyetemi hallgatóként) 2004-ben bekövetkezett haláláig oktatta a világítástechnikát. 1951-1981-ig a Taky tanszéken (hivatalos nevén Elektrotechnika tanszék) oktatott, majd a VIV-nél (Villanyszerelő Ipari Vállalat) volt műszaki tanácsadó. Oktatói tevékenységét 1981 után a BME Építészkarán, a Kandó postgraduális világítástechnika szakán, a Mérnök Továbbképző Intézetben és a Munkavédelmi Továbbképző Intézetben folytatta. Az oktatás mellett több tucat könyv szerzője, társszerzője, szerkesztője, több mint 100 szakcikk írója és a Szabványügyi Hivatalnál a világítástechnikai szabványokat kezelő Bizottság vezetője volt. Nemcsak elméleti, hanem a szó legnemesebb értelmében kiváló gyakorlati szakember is volt. A VTT elnökségének tiszteletbeli tagja.

Radványiné Novotny Olga – Bláthy díj
A Közvilágítás Nagyasszonya. A fiatalok figyelmébe ajánlom, hogy egész életében egyetlen munkahelye volt, ami a nevét ugyan változtatta, de a fő profilja megmaradt. Ez volt az Országos Villamosenergia Felügyelet. Gelléri Emil mellett ő volt a fő mozgatója a nátriumlámpásításnak 1980-1993 között. A Közvilágítási Ankétok fő szervezője volt. A Közvilágítási munkabizottság elnöke volt 1978-tól a munkabizottság megszűnéséig. Igazságügyi Világítástechnikai Szakértő. Kiemelkedő világítástechnikai munkásságáért korábban Urbanek díjat is kapott.

Kosztolicz István – Urbanek díj
Az EKA lámpatest gyár műszaki főnöke volt. A ranglétrát végig járta. Nevéhez fűződik a gyár laboratóriumainak kialakítása, mérési elvek kidolgozása. Itt működött a „Schanda gráf”. Ezek a laboratóriumok több költözés után, ma a HOFEKA gyár laboratóriumának alapját adták. A privatizáció után a Tungsram-Schréder tanácsadója volt nyugdíjba vonulásáig. A VTT-ben elnökségi tag volt, a Világítástechnika Évkönyvek főszerkesztője volt.

Dr. Vetési Emil – Nívódíj
Neve összeforrt a vasúttal, a vasútvilágítással és a világítás gazdaságosságával. 1960-tól nyugdíjba vonulásáig, 1992-ig a MÁV Tervező Intézet tervezője, csoport- majd osztályvezetője volt. A kisfeszültségű villamos- és világítási berendezések tervezése során szerzett hatalmas tudását 1993-től az Építész karon, mint a Komplex tervezés villamos konzulense adta át az ifjabb nemzedékeknek. A vasúti világítási és érintésvédelmi szabvány bizottságok tagja ill. vezetője volt. Több tucat szabvány kidolgozásában vett részt. Több konferencián adott elő, számos szakcikket közölt és több könyv társszerzője, pl. a Gergely Pál szerkesztette: Gyakorlati világítástechnika könyvnek.

 

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ