„25 év képekben” – 1997.

1997-ben volt a VIII. LUX-Európa konferencia Amsterdamban, ahol jelentős magyar részvétel volt. 3 szóbeli előadást és 1 posztert tartottak a kollégák. Részt vett: Némethné dr. Vidovszky Ágnes, Csaplár György, dr. Majoros András, Nagy János, Üveges Zoltán, Zaymus Vince.
A címekre kattintva elolvashatóak az előadáskivonatok:
Borkovits György előadása
Déri Tamás és Némethne dr. Vidovszky Ágnes előadása
dr. Horváth József előadása
Debreczeni Gábor és Böszörményi Béla posztere

A hívó szó ebben az időben a gazdaságos világítás volt. Erről adott ki a Világítástechnikai Állomás Debreczeni Gábor vezetésével Kórház világítási ajánlást – Kórházak energiagazdaságos világítása címen. A kiadványt az Elektrotechnika ismertette.

Semmi új nincs a nap alatt a ma is hatályos 127/1991. (X.9) Korm. rendelettel kapcsolatban, ami a megvilágításmérők rendszeres vizsgálatát írja elő. Már 1997-ben Szőnyi László kolléga felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály célja „gátat vetni annak, hogy ellenőrizetlenül olyan műszerek kerüljenek forgalomba, amelyek minősége nem éri el az előírt metrológiai szintet”. Jó lenne, ha majd 25 év után, nem kellene ismét ezzel a problémával foglalkozni.

Nemzetközi szinten ebben az évben tették le a ma hatályos útvilágítási szabvány alapjait, amelyről Arató András kollégánk számolt be az Elektrotechnika hasábjain.

A millecentenárium és a TUNGSRAM 100 éves évfordulója alkalmából a TUNGSRAM felajánlásaként elkészült a Hősök tere „új” díszvilágítása. A berendezés 4000K-es fémhalogén lámpákkal valósult meg. A megoldást nemcsak az Elektrotechnika mutatta be, hanem LUX-EURÓPA konferencián is sikert aratott.

97-ben ismét rajzpályázatot hirdettünk gyerekeknek: „Világítás gyerekszemmel”.

Havi rendszerességgel szervezte Déri Tamás a cégbemutatókat. Ezek változó helyszíneken voltak, pl. Nyugati pályaudvar exkluzív királyi várójában.


1997-es díjazottaink:

Némethné dr. Vidovszky Ágnes – Bláthy díj a vasúti világítási tanulmányokért és a MEE szervezőbizottságában kifejtett munkásságáért.
Nyugdíjazása előtt 34 évig köztisztviselőként intézte a vasúti világítások és villamosítások hatósági engedélyezési ügyeit. Több szakcikk, hazai és nemzetközi konferencia előadás szerzője vagy társszerzője. A BME Villamosmérnöki karán a Világítástechnika tárgy előadója. A MEE Világítástechnikai Szakbizottságának munkájába 1980-ban kapcsolódott be. A VTT-nek alapítótagja és több ciklus óta az elnökség aktív résztvevője. 

Dr. Takács György (1942 – 2015) – Urbanek díj
Takács Gyuri barátunkat az idősebbek a VEIKI Világítástechnikai laboratóriumából ismerik, a fiatalabbak szakértőként emlékezhetnek rá. A VTT elődjében a MEE Világítástechnikai Szakbizottságában vezetőségi tag is volt. Rendszeresen publikálta izgalmasabb mérési eredményeit.

Lengyel János (1934 – 2018) – MEE Életpálya elismerés
Őt is csak a fiataloknak kell bemutatni. Sajnos utolsó éveiben elvesztette szeme világát, ezért talán a fehér botja, sötét szemüvege maradt meg leginkább az emlékezetünkben. Idősebbek talán úgy emlékeznek rá, hogy ő a rádiós. Emellett sok – sok épület villamos tervezése fűződik nevéhez, pl. Devecseri kastély – könyvtár; Duna Intercontinental. Belső építészek oktatója volt az Iparművészeti Főiskolán.

Vincze Vilmos (1921 – 2004) – MEE Életpálya elismerés
Az EKA lámpatest gyárban, később a Tungsramnál, majd a Tungsram – Schredernél foglalkozott a lámpatestek fejlesztésével. Az alumínium tükrök elektrokémiai fényesítési eljárását szabadalmaztatta. Oktatott a Kandón, a Mérnök Továbbképző Intézetben. A Világítástechnika Szakbizottság alelnöke volt, a VTT-ben pedig a Díjbizottság elnöke volt.

Böszörményi Béla – Nívó díj a Hősök tere új világításáról tartott LUX-Európa előadásáért és cikkéért
Világítástechnikai szakmérnökként a Lighting TUNGSRAM Rt létesítménymérnöke volt, később dolgozott a PROLUX-nál, majd a schengeni határátkelők korszerűsítésének és a kerítés világításának terveztetésével, kiviteleztetésével foglalkozott nyugdíjba vonulásáig.

Debreczeni Gábor (1932 – 2002) – Nívó díj
A hajdan volt Világítástechnikai Állomás, a híres Eötvös utca 11/a vezetője volt 1974-től 1997-es nyugdíjba vonulásáig. Elsőssorban belsőterek világításával foglalkozott. A Kandó szakmérnök képzésében is a belsőterek világítása c tárgy oktatója volt. Ugyanakkor a híres Fényforrások könyv társszerzője is. Nagyon hiányzik ennek a könyvnek a frissítése.

Pintér Árpád – Nívó díj
VIV-nél Lantos tanár úr tanítványa volt, a világítástechnikai szakmérnöki oklevél megszerzése után a Compass Világítástechnikai Kft. üzletkötője lett, majd megalapította a Pintér és tsa Kft-t. Az első Évkönyvünk szerkesztője volt. Sajnos 2008-ban kilépett az Egyesületből.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ