Electro-Coord 2018. évi „A fény természete” fotópályázat díjátadója

Első alkalommal hirdette meg az Electro-Coord Magyarország fotópályázatát, amellyel a természetes és mesterséges fények életünkre gyakorolt rendkívüli hatására és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. A pályázatot lezáró eredményhirdetésre és díjátadóra a Világítástechnikai Társaság székhelyén, a Világítás Háza bemutatótermében került sor.A díjazottak:

Természetes fények:
1. hely: Szűcs Boldizsár: Árnyék (Bogyiszló)
2. hely: Szabó Katalin: Összhang (Budapest)
3. hely: Urbán Tibor: Nyugati (Budapest)
VTT különdíj: Csillag Erika: Látszat (Létavértes)

Mesterséges fények:
1 hely: Soponyai György: Margit-híd csíkhúzó (Mogyoród)
2. hely: Pap Johanna: Lámpa-játék (Békéscsaba)
3. hely: Koncz Péter: Ködös Este (Baracs)

VTT különdíj: Varga Balázs: Korlátozott városkép (Budapest)A világítástechnikai hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó nonprofit társaság két kategóriában – természetes és mesterséges fények – díjazta a legkreatívabb fotósokat. A pályázat népszerűsége és a beérkezett alkotások sokszínűsége bizonyítja, hogy a téma megérinti az embereket. Így a fotópályázat tökéletesen illeszkedik az Electro-Coord környezettudatos szemléletet terjesztő kampánysorozatába, melynek célja, hogy a szelektíven gyűjthető hulladékoktól a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljon meg a lakosság.

A díjátadó moderátora, Érczfalvi András, a Trend FM szerkesztő-riportere Kálló Péter többszörösen díjazott fotográfussal közösen mutatta be a nyertes alkotásokat. A 8 díjazott fotó mindegyike egyedi módon mutatja be a fények játékát, hangulatát, a fény hatását az emberre.

Kálló Péter szerint követendő példa, hogy egy hulladékgazdálkodással foglalkozó cég a művészet eszközeit is igénybe veszi a szemléletformálás folyamatában. A pályázat ezzel lehetőséget adott az amatőr és profi fotósoknak arra, hogy a fotózás örömét összekapcsolják a természetvédelemmel.

Kovács Béla, az az Electro-Coord ügyvezetője szerint a 217 pályázó és a tőlük érkezett 825 alkotás azt jelzi, hogy a lakosság igen fogékony az életünkben fontos szerepet játszó fény témájára.

A pályázattal sikerült az érdeklődést széles körűen felkelteni, az ország minden szegletéből, sőt határokon túlról is érkeztek pályaművek.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke, a zsűri elnökeként bemutatta a döntéshozatal folyamatát. Elmondta, noha amatőrök és profik egyaránt jelentkezhettek, a zsűrinek nem volt tudomása arról, ki mennyire tapasztalt, csupán a pályaművek minősége alapján hozták meg döntésüket.

Az Electro-Coord célja, hogy ez az érdeklődés egészen a mesterséges fényforrások kihunyásáig fennmaradjon, és a hulladékkezelés megvalósulásával ez a folyamat egyre több hasznos nyersanyagot jutasson vissza a termelés körforgásába. A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így az Electro-Coord Magyarország célja évről évre növelni a szelektíven begyűjtött világítástechnikai hulladék mennyiségét. 2019-ben a hazánkban értékesített világítástechnikai termékek mennyiségéhez viszonyítva 65%-ra szeretnék növelni a keletkező hulladék visszagyűjtési arányát. Ennek a célnak az elérését segíti a most lezárult fotópályázat is.

A zsűri:

  • Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke,
  • Pető Anna, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft irodavezetője,
  • Szepesi György, a Clareo Produkciós Kft. ügyvezetője,
  • Burgmann Nóra, a Zöld Matek honlap tulajdonosa,
  • valamint a zsűri felsorolt tagjai által közösen felkért fotóművész, Kálló Péter.

A pályázat:

Az Electro-Coord szeptemberben hirdette meg ’A fény természete’ című fotópályázatát. A pályázat célja megmutatni, milyen rendkívüli hatással van életünkre a fény. Amatőr és profi fotósok egyaránt benevezhettek a világ bármely pontjáról. A művekkel két kategóriában lehetett nevezni: Természetes fények és Mesterséges fények

A pályázatra október 8-ig lehetett jelentkezni. Nevezési díj nem volt. Egy pályázó kategóriánként 3-3, összesen maximum 6 képpel nevezhetett be. A beküldött alkotások saját készítésű digitális felvételeknek kellett lenniük

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ