A VTT Senior Klub kirándulása Harkányban

Eddig nem hangsúlyoztuk kellően, hogy a VTT a szakmai összetartozás mellett fontosnak tart-ja az emberi kapcsolatok erősítését is. Pedig, ezt szolgálták eddig is, a rendezvényekhez kapcsolódó közös műsoros estek, fakultatív kirándulások. Ebben szellemben fogant a Senior Klub ötlete is, mely a nyugdíjas tagjaink számára kínál lehetőséget, közös programokat.
A Senior Klub keretében szerveztük szeptember 28-29-én a Pécs, Harkány kirándulást. A fő program Pécsen a Zsolnay negyed kiállításainak, a gyár és családtörténet, látvány manufaktúra megtekintése volt. Megcsodáltuk a páratlan Gyugyi gyűjteményt, melyet egy Amerikába sza-kadt hazánkfia gyűjtött és adományozott szülőföldjének. Szakmabeliként – villamos mérnök – a Westinghouse-nál dolgozó kutatás-fejlesztés vezetője volt. A gyűjteménye alkotja a „Zsolnay Aranykora” kiállítást, melyek a cég legszebb alkotásai, köztük még lámpák is találhatók.
A jó időnek köszönhetően kellemes sétát tettünk a hajdani gyár és a család lakóházaiból kiala-kított bemutató helyen. Elsétáltunk a közeli dombon kialakított mauzóleumba is, mely a család tagjainak nyughelye. Következő állomásunk a Máriagyüdi kegyhely temploma volt. A szépen felújított templomba szakszerű tájékoztatást kaptunk a templom történetéről, és a kedvünkre bekapcsolták a templom világítását is. A túlnyomóan fémhalogén lámpák nehezen tudtak ver-senyezni az ablakon beáradó, cseppet sem bágyadó napsütéssel. Harkányba lévő szálláshelyünkre érkezve megállapodtunk, hogy a csapatépítés szellemében a vacsoraidőt kihasználva, fehérasztalos beszélgetéssel töltjük az estét. A szombati napon az eredeti programtól eltérve, a fürdőzés helyett, meg látogattuk a siklósi várat. Mint kiderült, jó választás volt, mert a várban nagyon szép kiállítások mutatják be a vár történetét és betekintést nyerhettünk az egykori várbeli életre. Ebéd után még visszatértünk Pécsre, pótolni az előző napon elmaradt Ókeresztény Mauzóleum látogatását. Az általam már korábban, egyetlen temetkezési helyet bemutató sírkamra mellett, az újabb feltárásokkal kibővült földalatti labirintus nagyon szépen mutatja be a hajdani temetkezési kultúrát.
Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik előkészítették az utazás, a program, szállás és ellátás zökkenőmentes lebonyolítását. A VTT tagok senior korosztályától várjuk a javaslatokat további csoportos programokra (kirándulás, előadás, kulturális esmény), és rendezvénye-inken való részvételre.
2018. október 2. Szekeres Sándor

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ