Kozaróczy Kornél – Nekrológ

Egyik legaktívabb tagját váratlan hirtelenséggel vesztette el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara elnöksége, az MMK Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület. A Mérnöki Kamarának már egyesületi korában is tagja volt fiatal villamos-tervezőként, így természetesen 1996-ban alapítója volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamarának is. (Regisztrációs száma: 05-0052 lett.)
Sátoraljaújhelyen született 1960. február 21-én, általános iskolába Tiszakeszibe járt, majd az országosan is jó hírű Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett Miskolcon 1978-ban. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Erősáramú Szakán 1984-ben szerzett villamosmérnöki oklevelet, majd 1995-ben kiváló minősítéssel világítástechnikai szakmérnöki címet. Közben az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Intézettől 1991-ben munkavédelmi szakmérnöki oklevelet is kapott. 2001-ben tett felsőfokú műszaki ellenőri vizsgát építmény- és épületvillamossági szakterületen. Elvégezte az ELI (Efficient Lighting Initiatére) nemzetközi finanszírozású tanfolyamát a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága szervezésében, ami feljogosította a minősített világítástechnikai szaktanácsadó cím használatára.
Aktív kamarai jogosultsága volt épületvillamossági tervezésre, hőenergetikai építmények-, megújuló energetikai építmények-, villamosenergetikai építmények tervezésre, településtervezési energiaközmű szakterületen, építmények építményvillamossági munkák-, villamosvezetékek és berendezések műszaki ellenőrzése, villamosvezetékek és berendezések építésnek felelős műszaki vezetésére, tervezői jogosultsága villamosmérnöki és energetikai tervezői szakterületeken tervellenőrzésre is ki volt terjesztve.
Mérnöki tevékenyégét az egyetemet követően a néhai Diósgyőri Gépgyárban kezdte 1984-ben, ahol 1989-ig villamos szakági gyártmánytervező volt, majd a Miskolci Tanácsi Tervező Vállalat (MISOLCTERV) villamos szakági tervezője lett, annak privatizációja után pedig ügyvezetője is 2001-ig. Ettől kezdve saját családi vállalkozásában, a Kozaróczy Mérnökiroda Kft-ben folytatta széleskörű szakmai tevékenységét, elsősorban a tervezést, a szó valódi értelmében vezető tervezőként.
Miskolc legtöbb munkával ellátott és egyik leginkább keresett villamos-tervezője lett rövidesen. A minden részterületre is kiterjedő villamos tervezés mellett foglalkozott a tervellenőrzéssel, műszaki ellenőrzéssel, időnként villamos felelős műszaki vezetéssel is, de soha nem hanyagolta el a szakmai közéletben való aktív részvételt sem. Így lett alapítója és haláláig vezetője a B-A-Z Megyei Mérnöki Kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági Szakcsoportjának, amit valamennyi villamosmérnöki szakterületen dolgozó tagunk összefogásával átalakítottunk Villamosmérnöki Szakcsoporttá. Ez jól bevált, eredményesen működött és jó példa más kamarák számára is, hiszen a tervezésben valójában nem választhatók teljesen szét egymástól a különböző megnevezéssel illetett villamos szakági részterületek, az energetikai építmények tervezése, az épületvillamosság, a világítástechnika, a villámvédelem, az ipari és közlekedési létesítmények villamosenergia-ellátása, stb.
A Kozaróczy Mérnökiroda Kft a vezetője irányítása és aktív tervezői közreműködése mellett foglalkozott valamennyi rész-szakterületen a tervezéssel komplex villamos tervezőként.
Közvilágítási munkái közül említendők Bükkszentkereszt, Csokvaomány, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Mályi, Miskolc települések közvilágítási tervezése, Sátoraljaújhely, Mezőcsát, Hejce, Miskolc díszvilágításának tervezése. Komplex épületvillamossági munkái közül említendők postaépületek (pl. Miskolc 2, Miskolc 23, Kazincbarcika 1, Ózd 1, Füzesabony, Heves, Onga), oktatási épületek, egészségügyi létesítmények, fürdők (pl. Tiszaújváros, Kiskunmajsa, Szombathely, Eger, Hajdúnánás), egyéb középületek, lakóépületek- lakóparkok, ipari és kereskedelmi létesítmények, Aggteleki Nemzeti Park létesítményei, stb., de végzett külső erősáramú hálózott tervezési munkákat is. Részt vett a miskolci villamosközlekedés Zöld Nyíl nevű projektjében és az utóbbi évek leglátványosabb és legkiemeltebb munkája a Diósgyőri Vár újjáépítésének villamos műszaki ellenőrzése volt.
Aktív szervezője volt a Villamosmérnöki Szakcsoport szakmai továbbképzésének, kihasználva széles körű és kiváló országos szakmai kapcsolatait. 2017-ig a Magyar Mérnöki kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatában is vállalt aktív vezetői szerepet, amit kollégái kérése ellenére beszüntetett igen nagy munkaleterheltségre, tervezői megbízásainak igen nagy száma miatt. Egytelen vidéki szerveztként végzett vizsgálatot megyei települések építési hatóságainál a terveken feltüntetett villamos tervezők tervezői jogosultságainak ellenőrzésével. Ebből a témából és világítástechnikai szakmai témákból publikált szaklapokban. Az elnökségi üléseken jobbító szándékú kritikáival, javaslatival mindig részt vett, lehetőségeihez képest igyekezett javítani a szakmagyakorlás tisztaságán, a rendelthalmazok átláthatóságán. A fiatal tervezők munkáját mentorként segítette, próbált őrködni a villamos szakág szakmai kívánt színvonalának megtartásán és kamarai szakmai közéleti tevékenységével akadályozni annak romlását, a tervezői kör szakmai hígulását, elsősorban a kivitelezésben tapasztalható minőségromlást. Több ízben képviselte szakágát a B-A-Z Megyei Mérnöki Kamara nemzetközi, többségében V4 körben tartott rendezvényein is.
Sejtettük, hogy vannak olykor nehézségek szeretett és kedves családjában, lehettek neki is egészségügyi problémái, de arra nagyon vigyázott, hogy ezeket ne vigye be szakmagyakorlásának köreibe, ezek ne befolyásolják mérnöki teljesítményét.
Tudjuk, hogy a maga után hagyott űrt soha nem fogjuk tudni pótolni, személyének hiányát mindig érezni fogjuk. Őszintén reméljük, hogy az általa megteremtett szakmai hírnév nem fog tompulni, idővel a Kozaróczy nevet a Kft-ben sikeresen fogják tovább vinni fiai, munkatársai és akkor az a hihetetlenül sok megfeszített munka mégsem vész el az értelmetlen és döbbenetesen váratlan halállal. Biztosan így szeretné azt örökre távozott kollégánk, barátunk is, akinek emlékét kegyelettel megőrizzük.
Kedves Kornél, nyugodj békében!

Miskolc, 2018. augusztus 22.

A B-A-Z Megyei Mérnöki Kamara
elnöksége és egész tagsága nevében
Holló Csaba elnök