Világíts rá! pályázat eredményhirdetése

Video a díjátadórólVilágíts rá! címmel a Világítástechnikai Társaság által életre hívott verseny keretében 1 hónapon át kerestük az ország legjobb rajzolóját, videó készítőjét és versíróját. A pályázat keretében nevezőknek arra kellett felhívni a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Tehát a pályaműveknek lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kellett fókuszálniuk. Ezt meg is tette minden  pályázó. A Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész által vezetett zsűri sokáig tanakodott, amíg a beérkezett 132 db pályázat közül kiválasztották a díjazottakat.
A 101 rajz, 17 vers, 14 db videó az egész ország területéről érkezett, a műveket jellemzően általános iskolások és középiskolások készítették.
Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke ismertette a lámpahulladék szelektív gyűjtésére kiírt pályázat eredményeit. A projekt elérte célját, hiszen nagyon széles körben ismertté tette a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítette a környezettudatos világítási megoldásokat. Kiemelte: Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy a különböző generációk együtt világítanak rá a közös ügyekre, kreatívak és aktívak tudnak lenni hasznos célok megvalósításában. A pályaművek nyilvánosságra hozatalával, közzétételével a társaság folytatja a projektet, bízva abban, hogy a kreatív megoldások és üzenetek még szélesebb körben felhívják a lakosság figyelmét a lámpa hulladék létezésére, szelektív gyűjtésének fontosságára, az újrahasznosítás eredményeire és a környezettudatos világításra.
 

Ezek után Kovács Béla, a díjakat felajánló Electro-Coord ügyvezető igazgatója elmondta, hogy évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. A lakosság már most országszerte 14 ezer gyűjtőponton adhatja le a tönkrement lámpákat. A hulladék leadásának legegyszerűbb módja, ha a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulunk meg a lámpáktól. A speciális, e-hulladék lomtalanítások és veszélyes hulladék begyűjtőnapok alkalmával is leadhatjuk azokat.
 
Straub Dezső a zsűri elnöke kiemelte, hogy olyan kreatív és szinte már kiforrott művészi munkák jöttek be minden kategóriában, hogy akár sorsolással is lehetett volna eredményt hirdetni… de persze nem így tettek. Komoly vitákban, érvek-ellenérvek sokaságában alakult ki a díjazottak névsora. Elmondta, hogy a rajz kategóriában rá maradt a döntés, hogy a már kiválasztott 1 és 2. helyezett után három alkotás közül melyik legyen a 3. helyezett. Nem tudott dönteni… így saját pénzéből ajánlott fel még két harmadik díjat…. Ezen kívül a Vidám Színpad előadására két csapatot is meghívott, Nagyné Egri Edit osztályát Debrecenből, valamint, Dankó Pista Szakiskola négy pályázó tanulóját Nagykállóról. Ők a videó kategóriában pályáztak.
 
A győztesek és különdíjasok kategóriánként
 
RAJZ kategória eredménye:

1. Lipták Bernadett (Budapest, XX. kerület)
2. Csavari Linett – Szabadi Jázmin (Nagykanizsa)
3. Kajtor Krisztina (Budapest, IV. kerület)
Straub Dezső, a zsűri elnöke Muzsi Viktória (Dabronc), és Mészáros Péter (Budapest, X. kerület) részére saját felajánlásként harmadik díjat adományozott.


Elismerő oklevelet kapott:
Dudás Roland (Dunasziget)
KOSZISZ Timaffy Endre Általános Iskola, 5. osztály (Dunasziget)
Könnyű Amarilla (Penészlek)
Pitz Bettina (Mágocs)
A Világítástechnikai Társaság Különdíjában részesült: Horváth Rozina – Berényi Gertrúd (Nagykanizsa)
A HOFEKA Különdíját kapta: Póka Krisztián (Berettyóújfalú)
A Rábalux Különdíját kapta: Varga Zsombor (Mágocs)
 
VIDEO kategória eredményei:

1. Horváth Pál (Sopron)
2. Csikó Szilvia (Sárospatak)
3. Molnár Martin (Mezőtúr)
Az Electro-Coord kft. Különdíját kapta: Burgmann Botond (Gödöllő)
Straub Dezső Különdíját, azaz meghívást a Vidám Színpad előadására Nagyné Egri Edit osztálya (Debrecen), valamint, Dankó Pista Szakiskola négy pályázó tanulója (Nagykálló) kapta.
Világítástechnikai Társaság  Különdíjasa: Tili Nóra (Ajka)
A Rábalux Különdíjasa: Greguricz Mercédesz (Penészlek)
 
VERS kategória nyertesei:

1. Mészáros András (Veszprém)
2. Pleva Bence (Erdőkertes)
3. Dévai Csaba (Székesfehérvár)
Világítástechnikai Társaság Különdíját Molnár Tamás (Budapest, IX. kerület)
A Rábalux Különdíját Ács Ibolya (Szeged) kapta.
 
 
Video a díjátadóról