Sikeresen pályázott a VTT – hulladékgazdálkodási szemléletformálás

A MEE Világítástechnikai Társasága sikeresen pályázott a Földművelésügyi Minisztérium FM-LSZF/2017-01 azonosítójú, a hazai hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás elnyerésére, 2.190.800,-Ft összegben. A pályázat tárgya és egyben címe: Az izzó- és lámpa hulladékok, mint az elektromos és elektronikai berendezések alkategória hulladékainak szelektív gyűjtésével és a környezettudatos világítással kapcsolatos társadalmi tudatosság növelése érdekében PR és online média kampány megvalósítása.

A projekt a lámpa hulladék szelektív gyűjtésének megismertetésével és a környezettudatos világítás népszerűsítésével kíván foglalkozni. Az elmúlt években a szelektív hulladék gyűjtése elérte a „mindennapos”, tudatos odafigyelés kategóriát, addig a lámpa, fénycső és lámpák hulladékainak szelektív gyűjtése, nem képezi „alap” gondolati, érzelmi szinten az emberek mindennapjainak részét.  A VTT a pályázatban elnyert összeggel ezen kíván változtatni.

A teljes pályázati összefoglaló letölthető itt.

A magyar világítástechnika előtt álló alapvető kihívás az, hogy amíg az elmúlt másfél évtizedben a szelektív hulladék gyűjtése az iskolai programoknak, társadalmi kampányoknak köszönhetően elérte a „mindennapos”, tudatos odafigyelés kategóriát, addig a lámpa, fénycső és az úgynevezett gázkisüléses elven működő lámpák hulladékainak szelektív gyűjtése, elvitele gyűjtőpontokba még nem képezi „alap” gondolati, érzelmi szinten a hétköznapi emberek mindennapjainak részét. Meg kell erősítenünk az iparági kommunikációt és erre kiváló lehetőséget nyújthat a Földművelésügyi Minisztérium jelen pályázata. Az elektromos és elektronikai termékek gyártóinak felelőssége már nem áll meg a szavatosság és alkatrészek biztosításánál, a hulladék visszavétele, begyűjtése és annak újrahasznosítása ugyanúgy része a termékek életciklusának. A begyűjtés és újrahasznosítás társadalmi felelősségvállalássá is vált. A kommunikáció fókusza továbbra is a termék eladásán és a szolgáltatás minőségének kihangsúlyozásán alapszik. Változtassunk ezen és ágyazzuk bele a lámpahulladék szelektív begyűjtésének kérdését a környezettudatos világítás komplex kérdéskörébe!

A projekt megvalósításához több kategóriában hirdetünk pályázatot célcsoportunk részére biztosítva ezzel, hogy minden célzott korosztály megtalálja a számára vonzó pályázási lehetőséget. A beérkezett pályaműveket széles körben publikáljuk (elektronikus és nyomtatott sajtó) a legjobbakat pedig díjazzuk is, majd a Világítástechnikai Társaság székházában kiállítás keretében zárjuk a programot.