Fényszennyezés projekt az ELTE-n

Eötvös Loránd Tudományegyetem
SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT
SAJTÓKÖZLEMÉNY

„NEMZETKÖZI KUTATÁSI KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA A FÉNYSZENNYEZÉS VIZSGÁLATÁNAK TERÜLETÉN” CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓÍTÁSA AZ ELTE SAVARIA EGYETEMI KÖZPONTBAN

Az ELTE Savaria Természettudományi Centrumának vezetésével, egy tudományos konzorcium kezdi meg a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 azonosító számú „Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén” című projekt keretén belül, melyhez 979,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió támogatásával.

A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája, pedig ugyanannyira oda kellene figyelni rá, mint a többi szennyező forrásra. A fény hatással van a növényekre, állatokra és hasonlóan az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, vagy akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti.
A ragadozó-zsákmány kapcsolatok felborulhatnak és az éjszakai fajok növekvő mértékben elveszthetik életterüket. Ezzel egyidejűleg a fény előállítása egyre olcsóbbá válik a modern technológia jóvoltából. Ráadásul a kibocsátott fény nagyobb arányban tartalmaz kék komponenst, ami káros a környezetünkre. A
fényszennyezés mértéke évente 5-10 %-kal növekszik.
Az ELTE Savaria Természettudományi Centrumának vezetésével, egy tudományos konzorcium kezdi meg a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 kiírásban elnyert „Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén” című projekt keretén belül. A nemzetközi együttműködésben zajló kutatások kiterjednek a fényszennyezés hatásának széles körű vizsgálatára, Magyarország fényszennyezettségi állapotának felmérésére. Ezen kívül a projektben szerepel egy olyan világítási projekt is, amellyel demonstrálják, hogy lehetséges olyan közvilágítást kiépíteni, ami a környezet szempontjából is optimális. Két kistelepülésen épül ki olyan világítási rendszer, ami támogatja a tudományos kutatásokat és akár nemzetközi viszonylatban is mintaértékű lehet a környezetbarát megoldások tekintetében.
A kutatásokban a Savaria Egyetemi Központon kívül az Eszterházi Károly Egyetem (Eger) és a Kaposvári Egyetem vesz részt. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 979,99 millió forint uniós támogatás felhasználásával, futamideje 38 hónap.

További információ:
Prof. dr. Kolláth Zoltán (ELTE SEK) szakmai vezető
ELTE Savaria Egyetemi Központ
9700 Szombathely, Károlyi Gáspár utca 4.
e-mail cím: kollath.zoltan@sek.elte.hu

Az alábbi információ egy évnél régebben keltezett. A benne lévő információk időközben elavulhattak vagy érvényüket veszthették. Felhasználása csak saját felelősségre!