Nekrológ – Esztergomi Ferenc emlékére

Ismét gyászol a VTT. Váratlanul, a megérdemelt pihenést éppen csak megkezdve Esztergomi Feri barátunk eltávozott örökre.

Kedves Feri! Nem ér a nevem, nem ér, hogy most itt ülök s ahelyett, hogy a VTT ez évi díjazottjaira kérnél Te javaslatot tőlem, ahelyett, hogy beszélgetnénk izgalmas szakmai kérdésekről, LED-ek adatairól, a LED-s lámpák kihívásairól, családról, az emlékeimet kell felidéznem, hogy elbúcsúzzak tőled. Nagyon nehéz ez. Még alig két hónapja, beszéltünk arról, hogy az idén is vannak hallgatóim, mikor tudsz eljönni előadást tartani? Igaz már akkor jelezted, hogy a HOFEKA laborlátogatást ne veled, hanem utódaiddal, a fiatalokkal beszéljem meg, de az óra tartás kapcsán még azt ígérted, meglátod, esetleg.

Mit is mondjak rólad?

Valamikor még a múlt században 1981-82-ben ismerkedtünk meg, amikor együtt koptattuk a Kandó padjait a Világítástechnikai üzemmérnök továbbképző tanfolyamán. Akkoriban Te még csak konstruktőr voltál. Azonban pályád gyorsan ívelt felfelé az Elektromos Készülékek és Anyagok Gyárában (EKA) ahol 1986-tól már főkonstruktőr voltál Novák Gábor mellett. A rendszerváltást követően az EKA hajója zátonyok között hajózott és téged elcsábított az akkor alakuló HOLUX Kft, ahol 1994-től fejlesztési főmérnökként dolgoztál. Innen az akkor legnagyobb hazai lámpatestgyárba vezetett utad. 1998-tól kilenc évig a TUNGSRAM-Schréder Zrt. Műszaki osztályának voltál osztályvezetője. Az EKÁBÓL átalakult HOFEKA Kft-nél találtál újra otthonra, ahol 2007 júliusától műszaki igazgató lettél, régi EKÁ-s és új kollégákat vezettél, fejlesztettél és támogattad a tulajdonosokat, hogy a HOFEKA név épp úgy ragyogjon, mint hajdan az EKÁ-é.

Munkád mellett időt, energiát nem kímélve aktív tagja voltál a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek, illetve megalakulásától a Világítástechnikai Társaságnak és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány kuratóriumának.

A VTT –ben a díjbizottság lelkes és aktív tevékenykedését koordináltad.

Ha nem is volt mindig könnyű, de rá lehetett beszélni, hogy írj cikket, tarts előadást, amelyek mindig érdekesek, gondolatébresztők voltak. Öröm volt számomra, hogy az utóbbi időben hajlandó voltál a Villanykaron is előadásokat tartani, amelyeknek szintén mindig sikere volt.

Mindig szerény voltál, sosem hallottam, hogy felemelted volna a hangodat.

Szakmai pályafutásodat 2007-ben Urbanek díjjal ismerte el a VTT javaslatára a MEE, 2012-ben pedig megkaptad aGergely –Sziráki a Magyar Világítástechnikáért díjunkat.

Bár ebben az évben nyugdíjba vonultál, mégis úgy vélem befejezetlen maradt az életműved, még sok dolgod lett volna. Bár tudtuk, hogy vannak egészségügyi problémáid, azért a VTT-ben sok területen számítottunk Rád, sajnos a sors másképp akarta!

Fájó szívvel búcsúzom hát a kollégák nevében is, nyugodj békében.

 

Némethné Vidovszky Ágnes