Csillagnéző túra 2015

A VTT, a „2015, a Fény Nemzetközi Éve”, valamint a Társaság  20. születésnapja alkalmából 

Csillagnéző túrát

szervez 2015. augusztus 14-15-én

a Zselici csillagoségbolt-parkba

Gyönyörű szakmánk a világítástechnika is, mint a legtöbb műszaki fejlődés, nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár. Ilyen probléma a fényszennyezés, ami miatt unokáink már nem mindenhonnan élvezhetik a csillagos égbolt látványát. Ez a probléma hívta életre a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetséget, amely célként tűzte ki, hogy feltérképezi azokat a helyeket, ahonnan külső zavaró fények nélkül szemlélhetik az emberek az éjszakai égboltot. Hazánkban és Európában is 2009-ben elsőként, a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. A Zselici Csillagoségbolt-park tehát olyan unikum, amelyhez hasonló csak messze távolban található.

Szeretettel hívjuk tagjainkat – családtagjaikkal együtt – a csodálatos augusztusi csillagos égbolt felfedezésére.

A jelentkezési lap letöltése innen lehetséges.

Tervezett program
Indulás: 2015. augusztus 14-én, pénteken, délután 15 órakor. Az indulás helyét a részvétel elfogadásakor közöljük.
Utazás: a VTT által bérelt autóbusszal Budapestről a Zselicbe.
Érkezés a szálláshelyre 19 óra körül. Szállás elfoglalása, majd közös vacsora.

Részvétel éjszakai túrán a Zselicben, amely túra alatt bemutatásra kerül az erdő éjszakai élete és a fényszennyezésmentes csillagos égbolt. Éjszakai távcsöves bemutató az új csillagvizsgálóban, ahol ismertetőt és előadást tart dr. Kolláth Zoltán úr a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára.
Az éjszakai túrát 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlják. http://zselicicsillagpark.hu/hu/

Másnap, augusztus 15-én, szombaton délelőtt szabad program szálláshelyünk környékén a Zselicvölgy Szabadidőfarmon. http://www.zselicvolgy.hu/index.php/hu/zselicvolgy/farm. Ebéd a Farmon, majd délután indulás vissza Budapestre. Érkezés a kora esti órákban.

Részvételi díj VTT tagok számára 6.000 Ft/fő; családtagoknak: 12.500 Ft/fő.

A részvételi létszám a szálláshelyek korlátozott száma miatt max. 60 fő. A szálláson kizárólag kétágyas szobák állnak rendelkezésre. A létszámkorlát miatt egyágyas elhelyezést még felár ellenében sem tudunk biztosítani. A jelentkezés elfogadásáról email-ben értesítjük a résztvevőket, a részvételi díjat ez után kell Husz Zsuzsánál (Világítás Házában) befizetni. A létszámot jelentkezési sorrendben töltjük fel.

Jelentkezési határidő: 2015. július 6. 20:00.  A kitöltött jelentkezési lapot a vtt@vilagitas.org címre várjuk. A jelentkezés elfogadásáról 2015. július 31-e, 23:00 óráig értesítést küldünk.

Nagy János
elnök

Némethné dr. Vidovszky Ágnes
 alelnök, főszervező