A VTT fénysűrűségmérője a Sixtus kápolnában

A műszerről

A képi felbontású fénysűrűségmérő valójában egy digitális fényképezőgép egy megfelelő precizitással rendelkező optikai rendszerrel és egy sor kalibrációval a háttérben. Az ilyen típusú műszerek előnye, hogy a felvételen látható jelenet bármely pontjáról kapunk fénysűrűség információt, ezért is előnyös a használatuk például az autóiparban a műszerfalon világító kijelzők egyenletességének vizsgálatára, vagy éppen a közvilágítási követelmények (fénysűrűség értékek, egyenletesség és káprázás) ellenőrzéséhez. Az 1. táblázat foglalja össze a műszer főbb műszaki paramétereit.

1. táblázat: A fénysűrűségmérő műszer főbb műszaki paraméterei

Gyártó:TechnoTeam GmbH
Típus:LMK Mobile, Canon EOS 450D
Kép méretei:4272 pixel x 2848 pixel (12 Mp)
Fénysűrűségi kép méretei:2136 pixel x 1424 pixel (3 Mp)
Érzékelő felbontása:14 bit
Dinamika tartomány:egy mérés: 1:4 000
nagy dinamikájú felvétel: 1:32 000
Fényérzékenység:0,36 cd/m2 – 140 000 cd/m2
Záridő tartomány:30 másodperc – 1/4000 másodperc

A projektről

Az Európai Bizottság által támogatott LED4ART elnevezésű zászlóshajó projekt feladata, hogy példát állítson arra, hogy 2014-ben már megvalósítható a jó minőségű, energiatakarékos múzeumvilágítás világító diódák (LED-ek) segítségével a Sixtus Kápolnában. A világítási rendszer megújításában öt országból származó hat konzorciumi partner vett részt. A veszprémi Pannon Egyetem Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratórium szerepe a világítódióda alapú fényforrások színképi teljesítmény eloszlásának meghatározása annak érdekében, hogy a freskókat ezentúl abban a formában mutathassák be a látogatók számára, ahogy azt a művész elképzelte, figyelembe véve olyan szempontokat is, mint a műalkotások állapotának megőrzése és az energiahatékonyság. A projekt 2012-ben indult a régi világítási rendszer vizsgálatával, majd 2013-ban helyszíni mérésekkel folytatódott. 2014-ben a kutatólaboratórium munkatársai beállították a végső fényforrás színképet. A Sixtus Kápolna új világítási rendszerét 2014. október 30-án mutatták be a nyilvánosságnak. 

A VTT műszerének szerepe a projektben

A VTT képi felbontású fénysűrűségmérője is bevetésre került a helyszíni mérések során, amelynek segítségével a freskókra eső megvilágítás egyenletességét és annak abszolút értékét határoztuk meg a következő módszerrel: a helyszínre szállítottunk egy 15 m hosszúságú fehér vásznat, amelyről – azt a freskók elé függesztve – fénysűrűség-felvételeket készítettünk a VTT műszerével. Az 1. ábrán láthatunk egy példát a kamera képének kiértékeléséről. Az ábrán látható zöld-kék átmenet a hamisszínes ábrázolásban megjelenő fehér vászon, ahol a különböző színezések jelentik a különböző fénysűrűség értékeket. A freskókra eső megvilágítás értékeit úgy határoztuk meg, hogy először a fehér vászon laboratóriumban megmért reflexiójának segítségével megállapítottuk a vászon síkjában érvényes megvilágítást, majd ismerve a vászon faltól mért távolságát alkalmaztuk a távolságtörvényt.

Ezzel a módszerrel határoztuk meg a régi és az új világítás által okozott megvilágítás eloszlásának értékeit és annak egyenletességét. A Pannon Egyetem kutatói köszönetüket fejezik ki a VTT-nek a műszer rendelkezésre bocsátásáért.


Az alábbi információ egy évnél régebben keltezett. A benne lévő információk időközben elavulhattak vagy érvényüket veszthették. Felhasználása csak saját felelősségre!