Új rendelet a hulladékokról

Új hulladékkezelési kormányrendelet lépett életbe 2014 augusztus 1-én.

Az új 197/2014. (VIII.1) Korm. rendelet 2014. augusztus 1-én történő életbe lépésével hatályát vesztette az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 443/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet. A három legfontosabb vátozás a gyártó/forgalmazó tájékoztatási kötelezettség mértéke, a fényforrások körének bővülése és a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezésekért kötelezően kibocsátandó vásárlási utalvány bevezetése.

Az elektromos berendezések csoportján belül ágazatunkat 2 kategória érinti:

  • 5. Világítótestek
  • 5.a. Gázkisüléses elven működő lámpák

A leglényegesebb változások a következők:

  1. 2014. augusztus 1-től a gyártó tájékoztatási  kötelezettsége lényegesen kibővül. Erről külön tájékoztatót mellékelünk.
  2. 2015. január 1-től a gyártó a természetes személy fogyasztónak meghatározott összegű, és legalább 1 évre szóló vásárlási utalványt kell biztosítania ha a hulladék terméket a fogyasztó a részére visszavételre felajánlja. A vásárlási utalvány rendszerét a többi elektromos és elektronikai iparággal egyeztetjük és arról folyamatosan tájékoztatunk.
  3. 2014. augusztus 1-től a rendelet tárgyi hatálya kibővült a „Kerékpár világítókészüléke”, a „Világítókészülék gépjárműhöz” és a „Karácsonyfa-égőkészlet” berendezés kategóriákkal.

A teljes jogszabály 2014/108. Magyar Közlönyben megjelent szövege mellékletekkel együtt a cikk végén található linken letölthető (97 oldal).
Szintén közzé tesszük az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft által a jogszabályból készített kivonatot, mely csak a legfontosabb változásokat tartalmazza kiemelve.

Tagjaink figyelmébe ajánljuk gyártói tájékoztatási kötelezettség teljesítéséről szóló VTT tájékoztató kiadványt, mely nagyon hasznos gyakorlati tudnivalókat tartalmaz.

Letölthető anyagok: