Meghívó a Visegrádi Országok V. Világítási Konferenciájára

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága, valamint a Szervező Bizottság nevében szeretettel és nagy örömmel hívjuk meg Önöket a 2014. október 8 -10 között megrendezésre kerülő Visegrádi Országok V. Világítási Konferenciájára.

 

 

 

A rendezvény színhelye Visegrád, a rekonstruált Királyi Palota, ahol 1335.-ben Károly Róbert magyar király, Luxemburgi János cseh király, és Nagy Kázmér lengyel király politikai és kereskedelmi szövetséget kötött. Ez az együttműködés olyan sikeres volt, hogy a három királyság gazdasága ebben a korban virágkorát élte.

 

Ennek az együttműködésnek a felújítására került sor 1991. február 15-én. Ekkor írta alá a Visegrádi Nyilatkozatot Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Azóta az együttműködés alapján számos gazdasági, tudományos, politikai és más, egyéb közös akcióra, rendezvényre került sor.

 

A fenti egyezményre, mint alapra támaszkodva, a négy ország világítástechnikai szervezeteinek képviselői 2005.-ben állapodtak meg a LUMEN-V4 konferencia sorozat beindításáról, és egyeztek meg annak alapelveiről. Ezek között szerepelt, többek között, hogy a konferenciákat minden második évben, mindig másik tagország területén rendezik, a 4 nemzeti nyelv használata a szóbeli előadásoknál. LUMEN-V4 logója:
 


Az első konferenciát a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága rendezte 2006. szeptember 28 – 29.-én Balatonfüreden. A szakmai résztvevők száma 182 fő volt.
2008. szeptember 17 – 19.-én Orle Gniazdo-ban hasonló sikerrel szervezte meg a Lengyel Világítástechnikai Társaság a második konferenciát. 2010. június 23. – 25 között Brnoban szervezték meg a cseh, 2012. szeptember 26 – 28 között Pozsonyban pedig a szlovák világítástechnikusok a LUMEN-V4 konferenciát.
A szakmailag sikeres rendezvénysorozat az elmúlt 8 év alatt nemzetközi hírűvé vált, a LUMEN-V4 konferenciák rendezését a Nemzetközi Világítástechnikai Társaság (CIE) is támogatja.
A LUMEN-V4 újabb konferenciasorozata ez évben újra magyar szervezésben indul, stílszerűen Visegrádi helyszínen. Az előadások és poszter bemutatók a Visegrádi Királyi Palota lovagtermében lesznek.
 


 

 

A konferenciához kapcsolódóan a világítástechnikai cégek – ugyanúgy, mint korábban – kiállításon mutathatják be termékeiket, illetve tevékenységüket. Ezeknek helyszíne a palota kerengője lesz.

 

 


 
A konferenciák szakmai része mellett baráti beszélgetésekre, ismerkedésre alkalmat adó, vacsorára, és egyéb társasági eseményre is sor kerül. Így lesz ez Visegrádon is! A hozzátartozók számára turisztikai programot, az összes regisztrált résztvevő részére műsoros gálavacsorát terveznek a szervezők.
 
A konferencia részletes programja, az előadások, valamint a jelentkezési lapok a www.lumenv4.com honlapról tölthetők le.