Fény Hírlevél 2014/3. szám

Megjelent és  ide kattintva  letölthető  Fény Hírlevél 2014. évi 3. száma.

A napokban akadt a kezembe egy programfüzet, egy adatlap és egy kis nyomtatott térkép Balatonfüredről. Az első nemzetközi konferencia, amin részt veszünk, gondolom mindnyájunkban mély nyomot hagy. Szívesen emlékszem vissza az első Lumen V4 konferenciára. A tudományos világ küszöbén beültem – még hallgatóként – az előadásokra és olyan előadásokat hallhattam, amelyek később a diplomatervem vagy szakcikkek hivatkozás listájába kerültek, olyan tématerületekkel kerültem kapcsolatba, amelyeket mára taníthatok, kutathatok vagy éppen felhasználhatok mindennapi munkám során.
"A Világítástechnikai Társaság tervezőkből, kivitelezőkből, üzemeltetőkből, kutatókból és hétköznapi emberekből összetevődő szakmai szervezet. Egy közös van bennünk: hogy mindenünk a világítás és a világítástechnika!" csengenek vissza még most is Vidovszky tanárnő szavai, amelyekkel a visegrádi országok konferenciájára invitálva minket, bemutatta a VTT-t. Valahol ott elkezdődött valami, és most folytattuk. És ez az a mondat, ami a VTT elmúlt éveit jól jellemzi.
Nehéz megmondani, hogy mi egy szakmai szervezet sikere. Talán a sajtóvisszhang, hogy súlya van a megnyilvánulásainak, talán a döntéshozói hozzáállások, hogy kikérik a véleményét, az álláspontját, talán a tagok létszáma, hogy érdekes és érdemes a tagjává válni akár szakmai, akár presztízs okokból, talán a szakmával történő többszintű kölcsönhatás. Én azonban úgy érzem, hogy ezek valahol közös gyökerekről fakadó siker-indikátorok. Tünetei annak, hogy a szervezetben van gondolkodó erő és végrehajtó erő. Hogy vannak alapok, amire építeni lehet és lesz, aki továbbviszi a gondolatot, tovább tolja a szekeret. Hogy lesz, aki újat kezd és van, aki folytatja.
A VTT rendezvényei kapcsán lassan elcsépelt kifejezés a "hagyományosan megrendezett", de helytálló. Ápoljuk szakmai hagyományainkat és teremtünk újakat. Ez – véleményem szerint – jó út.
Folytassuk!

Barkóczi Gergely
szerkesztő