40% energiamegtakarítás a „csodálatos WATTGUARD” használatával?

2012. novemberében a feltaláló és a gyártó-forgalmazó előadást tartott egy fantasztikus műszaki megoldásról, melynek lényege a fénycsöves világítóberendezéseknél elérhető energia megtakarítás. Minden világítástechnikai mérnök, minden kíváncsi szakember türelmetlenül várta, hogy megismerhessen egy ma még nem ismert fizikai folyamatot, ahol egy egyszerű berendezéssel az eddigi fogyasztáshoz képest 40% energiát lehet megtakarítani.

Az előadáson rendkívül sok százalékos érték volt hallható, a fényváltozás elhanyagolható, az élettartam növekedése a korábbi mértékek szerint nem értelmezhető, mert a kiégett fénycső is életre kel a berendezés alkalmazásával.

Megtudtuk, hogy a berendezést 7,5kW-os; 10kW-os; illetve 15 kW teljesítményű fogyasztókhoz tervezik gyártani. Előnye, hogy egy központi helyen elhelyezhető, nem kell minden lámpatestet megbontani, és belső átalakítást végezni. A feltaláló és a gyártó szabadalmi titokra hivatkozva semmiféle műszaki paramétert nem közölt. De megtudtuk, hogy a berendezés 400x400x200-as méretű (mértékegység nélkül kaptuk a számadatot!), kb. 30kg súlyú. Nem tudtuk meg milyen névleges feszültségre készül, milyen feszültséghatárok között működik, mekkora keresztmetszetű vezeték köthető be a bemenő és elmenő sorkapcsokba. Nem kaptunk választ arra, hogy a berendezésnek van-e, lesz-e minősítése és arra sem, hogy milyen műszaki adatokat fog tartalmazni az adattábla.

Az előadó elmagyarázta, hogy a berendezés használata a fénycsövek élettartamának növekedést eredményezi, ami visszavezethető a fénycső anód-katód tömegének változására, és ez az anyagmódosulás eredményezi a hosszabb élettartamot.

Tájékoztattak minket, hogy az energiamegtakarítás mind a hagyományos mágneses előtétekkel szerelt, mind az elektronikus előtétekkel szerelt a fénycsöves világítóberendezésben jelentkezik. Bizonyos kialakítású elektronikus előtétek alkalmazása esetén a WATTGUARD berendezés nem működik megfelelően, de ez csak ritkán fordul elő. Az energiamegtakarítás a fénycső-lámpatest tápfeszültségének csökkentése nélkül történik, számottevő fényáramcsökkenés nem jön létre. Előadták, hogy a berendezést kizárólag a gyártó fogja beépíteni, üzembehelyezni, karbantartani. Beüzemelés után a berendezés valószínűleg gyártó tulajdonában marad. Ezzel a szabadalmi jogokat kívánják védeni.

Az előadás végén több kérdés hangzott el, pl. miért nem vetítették ki a mért, vagy számolt adatokat? Miért nem hozták el a berendezés prototípusát? Milyen alkatrészeket tartalmaz a berendezés, van-e induktív, vagy kapacitív hatása a hálózatra? A feltett kérdésekre egyetlen konkrét választ nem kaptunk. A feltaláló közölte, hogy neki nem áll rendelkezésére pénzügyi forrás sem a műszerezésre, sem a bonyolult mérések elvégeztetésére.

Ezek után kérdés: milyen alapon tudott egy bonyolult technikai berendezést a feltaláló megtervezni, méretezni, egy általa nem ismert, de minden kisülőcsöves világítóberendezésben lezajló és működésében eltérő funkcióra. Ezt nem lehet véletlen felfedezéssel magyarázni, amint elhangzott az előadáson.

Utánanéztünk a szabadalomnak. A szabadalmat egy GRADIX HOLDING LTD adta be, amely cég Mahé-ban van bejegyezve.(Seychelle szigetek, az Indiai óceán afrikai partjainál). A szabadalom bejelentésekor a feltaláló szegedi elérhetőséget adott meg.

A szabadalmi bejelentésről az interneten a következő vázlatrajzot találtam. A feltaláló ezt a vázlatrajzot az előadáson nem kívánta bemutatni.

alt

Az előadáson megjelent egyes szakemberek a hozzászólások keretében csalódottságuknak adtak hangot, hogy egy érdekesnek ígérkező, új tudományos eredmény megismerése helyett csak néhány semmitmondó, sok esetben megtévesztő tájékoztatást kaptak. A berendezés fizikai működéséről semmiféle tájékoztatás nem hangzott el, noha ez egy megadott szabadalom esetén nem okozhat gondot a feltalálónak.

 

A Világítástechnikai Társaság szeretné elkerülni annak látszatát, hogy az elhangzott előadást az előadók referencia előadásként jegyezzék. Mindezek alapján alulírott tiltakozik, hogy a VTT a jövőben ilyen jellegű szemináriumot rendezzen.

 

RL

 

{jcomments on}