A VTT állásfoglalása az EU Zöld könyvének LED-ek bevezetésével kapcsolatos kérdéseire

A Nemzetgazdasági Minisztérium megtisztelő felkérésének eleget téve a Világítástechnikai Társaság az alábbiakban kialakított állásfoglalását teszi közzé az Európai Bizottság Zöld könyvének LED-ek bevezetésével kapcsolatos kérdéskörére:

A nyilvános konzultáció tárgyát képező főbb kérdésekre adott válaszaink:


  • Milyen fellépéssel lehetne hozzájárulni a LED-alapú világítástechnológia alkalmazása előtt álló jelenlegi akadályok leküzdéséhez és a LED-ek európai meghonosításának felgyorsításához?

1. A világítástechnika, s benne a LED technika, jóval nagyobb súllyal szerepeljen az európai és nemzeti energiastratégia anyagokban. (Ezt már korábban is megfogalmaztuk.)

2. Az eddiginél jóval nagyobb szellemi, humán és financiális erőforrást kell fordítani a LED technika megismertetésére, a már rendelkezésre álló lehetőségek követésére, érthető és világos jövőkép kialakítására. Fontos, hogy a meghonosítás üteme a tudományos kutatás eredményein és a gyakorlati tapasztalatok kritikus elemzésén alapuljon. Az ettől elszakadó erőltetett menet kárt okoz.

3. Létre kell hozni az USA DOE által kialakított “LED offenzívához” hasonló szerkezetű és hatékonyságú európai és nemzeti LED programokat annak összes feltételével.

4. Alakuljon meg erre a tevékenységre egy folyamatosan működő uniós munkacsoport s azoknak nemzeti partner-csoportjuk. A máris jelentős uniós lemaradást nem lehet egy személy megosztott figyelmével és felelősségével behozni.

5. Készüljön időterv (road-map) az elérendő célok határidejére. Az időterv kerüljön évente felülvizsgálatra a kutatások eredményeinek és az alkalmazások tapasztalatainak értékelése alapján.

6. A témában érintett európai és nemzeti hatóságok válasszanak maguk mellé partnerül, háttérintézményként civil szakmai szervezeteket.

  • Hogyan lehet az európai piacot minőségű, biztonságos LED-termékekkel ellátni, amelyek megfelelnek a fogyasztók elvárásainak?

1. Létre kell hozni egy az USA DOE CALIPER LD-79 programjához hasonló protokolt a minőség vizsgálatára és azonosítására.

2. A protokolhoz gyártótól, kereskedőtől független laboratóriumokat kell rendelni, melynek tevékenységét a fenti munkabizottság kísérné figyelemmel. A független laborok (kapacitások) létrejöttét jelentős támogatási aránnyal nemzeti pályázatok segítsék. A független laborokhoz való hozzáférést eu forrásból kell támogatni.

3, Meg kell állapítani a termékekhez egy szakmai tájékoztatási minimumot mely nélkül a termék nem kerülhet forgalomba. Meg kell állapítani tartalmi (villamos biztonsági és fénytechnikai) minimumot, melynek a forgalomba helyezés feltétele.

4. Erősítsék meg a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokat személyzetben, képzésben és jogkörben egyaránt. Új termék forgalomba helyezéséről kapjanak kötelező értesítést a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok.

  • Hogyan építhető ki szorosabb együttműködés a világítástechnikai ágazat, valamint az építészek, világítástervezők, az elektronikus berendezések üzembe helyezői és az építőipari ágazat között?

1. A nemzeti munkacsoportok, szakmai kamarák (kereskedelmi is !!) és oktatási intézmények együttműködésével: bekapcsolódás az oktatásba, diplomamunkák kiírásába.

2. Megvalósult projektek díjazásával, ennek megfelelő nyilvánosságával.

3. Pályázatok kiírása oktatási anyagok elkészítésére. A nyertes munkák bevezetése az oktatásba és továbbképzésbe.

  • Hogyan ösztönözheti leginkább az EU a versenyképességet és a vállalkozói szellemet a világítástechnikai ágazatban?

1. EU és nemzeti szinten termékfejlesztési pályázatok kiírásával.

2. Köz- (állami és önkormányzati) beruházásokban való alkalmazás esetére megfelelő minőségi protokollok kötelező előírásával.

3. Nagy arányban vissza nem térítendő, a szakmai szervezetek által is ajánlott támogatások a technológia bevezetésére.

4. Köztámogatást felhasználó programok csak a minőségi protokollnak megfelelő eszközt, technológiát hozhatnak létre.