Közvilágítási Kézikönyv

A VTT kiadásában megjelent Közvilágítási kézikönyv a látásfiziológiai alapok összefoglalása után a közvilágítás “hardverjével”: a fényforrásokkal, működtető egységekkel, lámpatestekkel, tartószerkezetekkel foglalkozik egy-egy fejezetben. Ismerteti a könyv a vonatkozó szabványok, jogszabályok előírásait, és betekintést nyújt az Európai Unió energiahatékonysági szabályozásába. A tervezés, üzemeltetés, a karbantartás és az érintésvédelem kérdései sem hiányoznak a kiadványból, és tájékozódhatunk az ellenőrző mérések elvégzésének módjáról és szükségességéről is.

Az információk nem korlátozódnak a szigorúan vett útvilágításra, a térvilágítás, és a települések esti képét meghatározó díszvilágítás és a könyv tárgyát képezi. A világítás közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kedvező hatásai mellett a zavaró fényekkel, a fényszennyezéssel kapcsolatos ismeretek is megtalálhatók. Az üzemeltető önkormányzatok szempontjai kerültek előtérbe a gazdaságossági kérdésekkel és a villamos energia beszerzésével foglalkozó részekben. Az elhasznált lámpatestek és fényforrások visszagyűjtése és ártalmatlanítása sem hiányzik a könyvből, amelyet egy kis előretekintés zár le: a jövő fényforrásairól, a LED-ekről, és a villamos hálózattól független, napelemes megoldásokról is szó esik. A könyv függelékében megtalálható a fontosabb világítástechnikai fogalmak és a közöttük lévő összefüggések magyarázata.

 

A 320 oldalas, színes nyomású szakkönyv a Világítás Házában (1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6) vásárolható meg, illetve postai utánvéttel is megrendelhető. A könyv ára 4800 Ft (bruttó ár) + postaköltség. A MEE, illetve a Világítástechnikai Társaság egyéni és jogi tagjai a kiadványt kedvezményesen, 4500, illetve 3800 Ft-os áron vásárolhatják meg.