Kutatók éjszakája – 2011

Időpont: 2011. szeptember 23.

Helyszín:  Budapest , Erzsébet téri “Gödör”.

Kiemelt esemény: VTT előadás 21 óra Nagyszínpad

“Mit láthatunk és mit kellene látnunk a közvilágítás mellett?” Előadók: dr. Borsányi János (VTT) és Molnár Károly Zsolt (Óbudai Egyetem)

Az éjszakai balesetek jelentős részénél közrejátszik az a tény, hogy azt hisszük, a közvilágítás mellett mindent látunk és észreveszünk az utakon. A baleseti szakértők tapasztalata azonban ezzel ellentétes. Előadásunkban arra kívánunk rámutatni, hogy a közvilágításnak milyen mennyiségi és minőségi paraméterei befolyásolják a láthatóságot az utakon. Egyúttal demonstrálni kívánjuk, hogy a nem kielégítő mértékű vagy egyenletességű világítás illetve az egyre inkább terjedő fényreklámok hatására hogyan válhatnak “láthatatlanná” a közlekedésbiztonság szempontjából fontos részletek.

Honlap cím: http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/

A központi helyszín programja: http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=29

A facebook elérhetőség: http://www.facebook.com/kutatokejszakaja

Dr. Borsányi János

1933-ban született Budapesten. Nős, négy gyermeke, öt unokája van. 1956-ban végzett az ELTE vegyészmérnöki szakán. Két évet dolgozott vegyészként, de igazi elhivatottságot a tanítás iránt érzett. 12 éves középiskolai kémia-fizika szakos tanári munka után 1970-től a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán tanított először adjunktusaként, majd docenseként. Napjainkban is ezen intézmény jogutódjának, az Óbudai Egyetemnek nyugdíjas oktatója. Oktatói munkásságát befolyásolta, hogy 1973-75-ben a BME-n fényforrás szakmérnöki diplomát szerzett, és ezen szakismereteire támaszkodva a Kandón fokozatosan kiépítette a hazánkban ma is egyedülálló világítástechnikus alap-és szakképzést. Kezei között nőtt fel több világítástechnikus generáció, és számos hazai és nemzetközi szaktekintély-tanítvánnyal büszkélkedhet. Szakmai munkásságát számos cikke és főiskolai jegyzete valamint hazai és nemzetközi konferenciákon tartott előadása is tanúsítja. Aktív résztvevője a szakmai közéletnek is. Két cikluson át volt a MEE VTT oktatással megbízott alelnöke. Munkájáért több ízben részesült elismerésben; Kandó Aranygyűrű, Urbanek-díj, Gergely-Sziráki-díj, MEE Életműdíj és Elektrotechnikai Nagydíj tulajdonosa.

Molnár Károly Zsolt

1964-ben született Miskolcon. Nős, négy gyermeke van. 1988-ban a BME-n szerzett villamosmérnöki, majd 1991-ben a Kandón világítástechnikai szakmérnöki diplomát. 13 éven keresztül az ELMŰ-nél dolgozott először hálózattervezőként, majd közvilágítási üzemvezető helyettesként és tervezői csoportvezetőként. A 90-es években aktívan részt vett Budapest közvilágítási korszerűsítésében. Számos közvilágítási tervet készített és bírált, és felügyelte a közvilágítási kivitelezési, korszerűsítési és rekonstrukciós munkálatokat. 2002-től a felsőoktatásban, a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán ill. annak jogutódján, az Óbudai egyetemen dolgozik. Dr. Borsányi Jánostól vette át a világítástechnika oktatását, és az oktatói tevékenységen túl közreműködött jegyzetek, szakmai segédletek és a Közvilágítási Kézikönyv megírásában is. Több világítástechnikai kutatási munkában is részt vesz ill. vezet, és nevéhez köthető az ÓE világítástechnikai laborjának folyamatos fejlesztése. Aktív résztvevője a szakmai közéletnek is. Egy ciklusban a MEE Oktatási bizottságának elnöke volt, és jelenleg a MEE VTT oktatással megbízott alelnöke. Munkájáért MEE Nívódíjban részesült.