Készülődés a KNX épület-automatizálási rendszer megalakulásának 20. évfordulójára

Az intelligens épületirányítás az energiatakarékos épületüzemeltetés megvalósításában, amely az emberi társadalom fennmaradásának egyik pillére, nagy jelentőségű.

 

 

Rövid történeti áttekintés:

Az elektronikus készülékfejlesztők és gyártók Európában a 80-as évek végétől néhány – egymáshoz hasonló elven működő – adatbuszos épületirányítási rendszert kezdtek alkalmazni.

A hasonlóságot egységesítés követte, így létrejött az European Istallation Bus – EIB rendszer. A rendszerhasználók 1990-ben megalakították az EIBA – szövetséget, brüsszeli székhellyel. A cél egységes, gyártó független, rendszerbe illeszthető eszközök gyártása és alkalmazása volt, amely gyorsan tért hódított.

Az EIBA szövetség mellett a BCI BatiBUS Club International és az EHSA European Home System Association is rendelkezett a 90-es évek közepén épületirányítási technológiát megvalósító buszrendszerekkel.

Szerencsére ezt a párhuzamosságot is egy ésszerű egyesülés feloldotta és 1999-ben megalapították a Konnex Associationt-t, röviden a KNX-et.

Napjainkban a KNX technológia világszerte elismert lett, világszabvánnyá vált.

A KNX-Szövetség ebben az évben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, amelyet minden tagszervezet, így a magyarországi is méltóképpen megünnepelhet.

A KNX-Szövetség 2010. október 20.-át jelölte ki a nemzetközi ünneplés dátumaként.

A KNX magyarországi szervezete várja az intelligens épületirányításban érdekelt gyártók, forgalmazók, alkalmazók, támogatók jelentkezését, javaslataikat a helyszínek és a programok vonatkozásában a következő címen: bz@knxhungary